#andreoyacademy - DIY Συντήρηση ξύλινων επίπλων
Γιατί να πάρετε καινούργια ξύλινα έπιπλα για το καλοκαίρι αφού η #andreoyacademy είναι εδώ για να σας βοηθήσει να κάνετε τα παλιά ξύλινα τραπέζια ή τις παλιές ξύλινες καρέκλες σας να μοιάζουν σαν καινούρια;
Είναι πανεύκολο και πιο οικονομικό από ότι φαντάζεστε! Χρειάζεται λίγη διάθεση και υπομονή από εσάς και απλά ακολουθείστε βήμα βήμα τις οδηγίες της #andreoyacademy.
#andreoyacademy tip: Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να συντηρήσετε τα ξύλινα παράθυρα ή εξώφυλλα στο σπίτι σας ή απλά να μεταμορφώσετε ένα παλιό αγαπημένο σας ξύλινο αντικείμενο.
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Μαλακό πανί για τον καθαρισμό της επιφάνειας.
- Γυαλόχαρτο ψιλό για ξύλο ( ή παλμικό τριβείο για τους πιο έμπειρους)
- Πινέλο η ρολό (ειδικά για βαφή ξύλου)
- Ξυλόστοκο (αν έχετε ρωγμές ή βαθουλώματα)
- Το βερνίκι που θα επιλέξετε (άχρωμο, αποχρώσεις ξύλου, ματ, σατινέ, γυαλιστερό)
#andreoyacademy tip: Το πινέλο είναι το εργαλείο που θα σας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα! Όμως αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία, προτιμήσετε ρολό από σφουγγάρι, είναι πολύ εύκολο στην χρήση και θα σας βοηθήσει να πετύχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μην πλένετε το πινέλο ή το ρολό αν θα ξαναβάψετε, τυλίξτε τα καλά σε μια σακούλα, και δεν θα ξεραθούν για μία - δύο μέρες.
#andreoyacademy tip: Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σας προτείνουμε να διαλέξετε βερνίκι εμποτισμού νερού, πιο εύκολο στην χρήση, πιο εύκολο πλύσιμο του πινέλου ή του ρολού.
#andreoyacademy tip: Αν η ξύλινη επιφάνεια είναι σε καλή κατάσταση προτιμήστε ένα διάφανο βερνίκι αν έχει χάσει το χρώμα του λόγω παλαιότητας ή μη συντήρησης ένα έγχρωμο βερνίκι στο αρχικό χρώμα του ξύλου σας.
Πριν ξεκινήσουμε την συντήρηση των ξύλινων επίπλων.
- Καθαρίζουμε πολύ καλά την επιφάνεια με ένα βρεγμένο μαλακό πανί. Αν χρειάζεται (επίμονοι λεκέδες) βουρτσίζουμε με μια βούρτσα.
- Αν έχετε ρωγμές ή τρύπες, τότε χρησιμοποιείτε ξυλόστοκο για να γεμίσετε και μετά τρίψτε με το γυαλόχαρτο για να εξομαλύνετε την επιφάνεια.
- Σιγουρευόμαστε ότι η επιφάνεια να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από λίπη, σαθρά υλικά, σκόνες κλπ πριν συνεχίσουμε.
- Στη συνέχεια, τρίβουμε την επιφάνεια µε το κατάλληλο γυαλόχαρτο. Προτιμήστε ψιλή διαβάθμιση γυαλόχαρτου δεν θέλετε να το πληγώσετε. Ένα απαλό αγρίεμα της επιφάνειας όμως είναι απαραίτητο για σωστό και πιο εύκολο βάψιμο.
- Μετά το τελείωμα του τριψίματος, καθαρίζουμε και πάλι καλά την επιφάνεια, απομακρύνοντας τη σκόνη. Αν δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία τριψίματος (είτε τοπικά, είτε ολικά πάλι σε όλη την επιφάνεια). Εννοείται δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε πάλι καλά την επιφάνεια.
#andreoyacademy tip: Το καθάρισμα προτείνεται αλλά το βούρτσισμα επιβάλλεται να γίνεται πάντα προς την φορά του ξύλου.
#andreoyacademy tip: Αν δεν είστε πολύ έμπειροι, φορέστε γάντια μιας χρήσης για να εφαρμόσετε τον ξυλόστοκο με το χέρι. Με σπάτουλα αν δεν έχετε την ανάλογη εμπειρία μπορεί να χαράξετε ή να πληγώσετε το ξύλο.
Ώρα να ζωντανέψουμε τα ξύλινα έπιπλά μας!
Και αφού τελειώσαμε με τις βαρετές και κουραστικές προεργασίες ήρθε η ώρα να χαρούμε την ανακαίνιση των ξύλινων επίπλων μας!
Επιλέγουμε το βερνίκι μας, άχρωμο, αποχρώσεις ξύλου, ματ, σατινέ, γυαλιστερό, ότι μας ταιριάζει αισθητικά και ξεκινάμε να μεταμορφώνουμε τα ξύλινα έπιπλά μας σε καινούρια! Θα χρειαστούν απαραίτητα δύο στρώσεις, σας προτείνουμε να έχουμε μία μέρα κενό ανάμεσα τους για να προλάβει να στεγνώσει καλή η πρώτη στρώση. Αν τα ξύλινα έπιπλα σας είναι μόνιμα σε εξωτερικό χώρο σας προτείνουμε και τρίτη στρώση για να αποφύγετε ξεφλουδίσματα και να χρειαστεί να συντηρήσετε αργότερα.
#andreoyacademy tips:
- Καλύψτε γύρω από τον χώρο που θα βάψετε (στρώστε εφημερίδες, χαρτί οντουλί, νάυλον, παλιά σεντόνια)
- Ξεκινήστε το βάψιμο από την ανάποδη (π.χ. γυρίσετε το τραπέζι ή την καρέκλα ανάποδα). Έτσι και θα έχετε χρόνο για εξάσκηση σε επιφάνειες που δεν θα φαίνονται μετά, συν ότι δεν ρισκάρετε να πληγώσετε την φρεσκοβαμμένη επιφάνεια που θα φαίνεται αν την τουμπάρετε στο τέλος.
- Δεν βάφουμε σε χώρους (ειδικά αν έχει αέρα) που μπορεί να σηκωθεί σκόνη ή να πέσουν φύλλα κτλ. Θα κολλήσουν στο χρώμα μας και μας χαλάσουν το αποτέλεσμα!
- Βάφουμε πάντα προς μία φορά, προς την φορά του ξύλου, με απαλές κινήσεις για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Φροντίστε το πινέλο ή το ρολό σας να έχει πάντα αρκετό χρώμα πάνω και απλώστε το ομοιόμορφα.
- Μην γυρίσετε σε ήδη βαμμένη επιφάνεια (ειδικά αν έχει αρκετή ζέστη), για να διορθώστε ατέλεια που είδατε. Θα ‘’τραβήξετε’’ το βερνίκι και θα σας αφήσει σημάδι. Θα διορθωθεί στην δεύτερη στρώση.
- Συνεχίζοντας το παραπάνω μην βιάζεστε. Αργές και απαλές κινήσεις πάντα προς την ίδια κατεύθυνση και πριν συνεχίσετε σε επόμενη επιφάνεια ελέγξτε πάντα αυτή που αφήνετε πριν τραβήξει, όσο είναι φρέσκια για τυχόν ατέλειες που χρειάζονται διόρθωση.
- Μην αγχώνεστε αν δεν προλάβετε να τελειώσετε όλη την επιφάνεια. Αν κουραστήκατε ή απλά κάτι έτυχε και πρέπει να διακόψετε μπορείτε να συνεχίσετε την επόμενη μέρα. Απλά προσέξτε να μην σταματήσετε σε ευθεία γραμμή!
- Πάντα σταματάμε όχι ομοιόμορφα (ευθεία γραμμή) αλλά όσο πιο ανομοιόμορφα (σκεφτείτε ένα μοτίβο τεθλασμένης γραμμής) μπορείτε να το κάνετε για να μην φαίνεται στο μάτι η ένωση αν συνεχίσετε την επόμενη μέρα.
Αγαπάμε τα ξύλινα έπιπλα γιατί ταιριάζουν παντού!
Τα ξύλινα έπιπλα για τον κήπο ή την βεράντα σας είναι διαχρονικά, όμορφα και ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε στυλ και διακόσμηση. Για αυτό και τα αγαπάμε ιδιαίτερα και υπάρχουν πολλοί που τα επιλέγουν παρά το μεγαλύτερο κόστος αγοράς τους σε σύγκριση με άλλες προτάσεις (π.χ. μεταλλικά, πλαστικά).
Τα αγαπημένα μας ξύλινα έπιπλα όμως είναι ευαίσθητα όταν εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και κινδυνεύουν και περισσότερο από τη φθορά. Για αυτό, η συντήρηση είναι απαραίτητη για να κρατήσεις τα έπιπλα σου σε άριστη κατάσταση.
Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των ξύλινων επίπλων σας
Αποθήκευση επίπλων το χειμώνα.
Τα καιρικά φαινόμενα (υγρασία, βροχές, δυνατός αέρα, παγετός) θα φθείρουν τα ξύλινα έπιπλα σου πολύ πιο γρήγορα. Άρα θα πρέπει να τα προφυλάξεις να αποθηκεύεις τα έπιπλα κήπου σε κλειστό χώρο το χειμώνα. Αν δεν είναι εφικτό λόγω χώρου, προστάτεψε τα τυλίγοντάς τα με νάιλον ή κάποιο άλλο αδιάβροχο ύφασμα. Προσοχή, δεν τα σφραγίζουμε, να μπορούν να αναπνέουν για να μην σαπίσουν.
Δεν τα αφήνω εκτεθειμένα συνέχεια το καλοκαίρι.
Είναι βαρετό και κουραστικό το ξέρουμε, αλλά μην τα αφήνετε συνέχεια εκτεθειμένα στον ήλιο το καλοκαίρι. Θα ξεθωριάσουν και μπορεί και να σκεβρώσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το βραδάκι πριν πάτε για ύπνο, μαζέψτε τα σε ένα μέρος που έχει σκιά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Ενοχλητικοί λεκέδες
Καθαρίστε τους λεκέδες από το ξύλο όσο πιο γρήγορα γίνεται, πριν στεγνώσουν! Αν ο λεκές στεγνώσει, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί ξύσιμο και βάψιμο το ξύλο για να ξαναβρεί το χρώμα του ενώ με συχνό καθαρισμό του μπορεί να χάσει την γυαλάδα, ή το χρώμα του. Υπάρχουν και απλά μέτρα πρόληψης : ένα σουβέρ για να ακουμπάτε τα ποτήρια σας, στρώστε τραπεζομάντηλο όταν θα φάτε. Απλά, αλλά σώζουν τα έπιπλά σας από τους ενοχλητικούς λεκέδες.
Σφίξιμο
Είναι σημαντικό να σφίγγετε περιοδικά τα έπιπλά σας. Επειδή το ξύλο είναι φυσικό προϊόν μπορεί να εμφανίσει ρωγμές ή να μην έχει πια καλή ισορροπία λόγω της αντίδρασής του σε υγρασία, απότομές αλλαγές θερμοκρασίας (ζέστη κρύο κτλ) ή λόγω παγετού ή καύσωνα.
Τα πόδια είναι ευαίσθητα!
Φροντίστε να μη βρέχονται τα «πόδια» των ξύλινων επίπλων σας. Θα χρειαστούν πολύ πιο γρήγορα συντήρηση ή το χειρότερο είναι πολύ πιθανό ότι σε βάθος χρόνου θα τα κάνει να σαπίσουν.
Δεν τα πλένουμε ή τα καθαρίζουμε με το πιεστικό!
Δεν χρειάζεται σχόλιο.. το ξέρετε ότι είναι ευαίσθητα. Καθαρίζουμε απαλά με ένα πανί, βουτηγμένο σε χλιαρό νερό ή έστω νερό με αραιωμένο σαπούνι μέσα. Αν οι λεκέδες είναι επίμονοι και χρειάζεται πιο έντονο καθάρισμα, τότε τρίβουμε το έπιπλο με μια μαλακή βούρτσα, πάλι βουτηγμένη σε νερό και ήπιο σαπούνι. Πάντα το τρίψιμο πρέπει να γίνεται προς τη φορά του ξύλου.